Škůdci a choroby rostlin konopí

Možná jste investovali své peníze do vysoce kvalitních semen konopí, špičkového LED osvětlení a pěstírny. Pamatujte, že veškeré vaše úsilí může přijít na zmar, pokud jsou vaše rostliny zdecimovány škůdci nebo chorobami. Mnoho pěstitelů konopí nedokáže správně identifikovat organismy ohrožující úrodu a neznají účinné způsoby jejich likvidace. Proto se vyplatí přečíst si našeho podrobného průvodce se všemi relevantními informacemi.

Identifikace nejčastějších škůdců v rostlinách konopí

Pokud se vám podaří předem zlikvidovat škůdce z vaší plodiny, vaše rostliny budou v bezpečí. Pokud se však škůdcům podaří zabydlet se ve vaší pěstírně, je potřeba zasáhnout co nejdříve. Níže diskutujeme o nejčastějších škůdcích v konopí a jak je odstranit.

Stojí za zmínku, že mnoho indoorových pěstitelů (a skleníkových pěstitelů) běžně používá pro své plodiny doplňkové UVB osvětlení. Emitované UVB záření má často pozitivní vliv na redukci (případně i likvidaci) škůdců dříve, než se stihnou usadit a je dobrým nástrojem k jejich hubení.

Pamatujte, že po odstranění postižené/poškozené části rostliny marihuany je nezbytně nutné přesunout všechny postižené části mimo pěstební plochu. Také řízky/klony konopí získané od přátel jsou dalším běžným zdrojem náhodných infekcí rostlin. Dalším způsobem, jak neúmyslně zavést škůdce do pěstírny, je umístit své domácí rostliny venku mimo pěstírnu.

Mšice na rostlinách konopí:

Mšice mohou být vážným problémem pro indoor i outdoor pěstitele. Často se nacházejí na spodní straně listů a mají různé velikosti v závislosti na věku a fázi vývoje.

Užitečným způsobem, jak snížit aktivitu mšic, mohou být postřiky na bázi mýdla. Navíc se vyplatí sáhnout po predátorech, kteří požírají mšice, jako jsou berušky, které lze zakoupit online. Nekontrolované napadení mšicemi způsobí rychlé rozšiřování populace, čímž se sníží kvalita i kvantita sklizně.

Barnacles / Šupinatý hmyz:

Tato bílá nebo červená stvoření vypadají podobně jako přímořští barnacles a připevňují se ke stonku, větvím a listům rostliny. Říká se jim také voskové šupiny. Stejně jako mšice produkují lepkavý odpadní materiál známý jako medovice, který pokrývá celou rostlinu konopí. Jak je uvedeno výše, mýdlo ve spreji je může pomoci odstranit. Podobně silný proud vody, nebo dravý hmyz jako piss nebo berušky.

Roztoči na rostlinách konopí:

Roztoči jsou vážnou nepříjemností, jakmile se usadí. Jsou tak malé, že si jich možná nevšimnete ani lupou. Postižené listy se kroutí, opadávají, stávají se lesklé, puchýřnaté a nezdravé. Pěstitelé si často zaměňují příznaky napadení roztoči s abnormálním pH, tepelným stresem nebo nutričními problémy, čímž se obtíže ještě zhoršují.

Lze použít speciální insekticidní postřiky (známé jako miticidy, např. „Forbid“, „Avid“ nebo „IC3“), ale mnoho pěstitelů dává přednost přírodním metodám. Doporučujeme například nimbový olej nebo mýdlové spreje. Velmi účinní mohou být i draví roztoči, jako je Neoseiulus. Pomocná může být i křemelina.

Housenky a postroje:

Tito škůdci žvýkají listy rostliny a zanechávají na nich černý trus. Jejich odstranění umožní zahojení listů rostliny a podpoří její vývoj. Můžete si koupit spreje proti housenkám, ale doporučujeme i organické způsoby boje s pachateli. V tomto případě bude fungovat ruční odstranění škůdců.

Cvrčci:

Cvrčci si často pochutnávají na listech konopí, ale jsou snadno odstraněni ručně. Obecně cvrčci nepředstavují nepřiměřenou hrozbu pro rostliny konopí. Krtonožci se však mohou zavrtat do kořenového systému, což je činí na obtíž. Naštěstí jsou vzácné. V boji proti škůdci pomůže standardní síť na rostliny.

Houbaní komáři:

Houbaní komáři, tzn. žížaly často vylézají ze země po vylíhnutí z vajíček. Pro vznik tohoto škůdce jsou zvláště vhodné půdy obsahující kompost z dřevní štěpky. Někteří pěstitelé v interiéru záměrně nakupují půdní přípravky bez stromů, aby minimalizovali riziko červů, které mohou způsobit značné poškození kořenového systému a zpomalit růst rostlin.

Dodatečné UVB osvětlení bude mít destruktivní účinek na komáry – stejně jako na jiné hmyzí škůdce. Efektivní jsou také role lepící pásky na mouchy. Použití křemeliny navíc vytvoří bariéru, která zabrání larvám v úniku z půdy. Mnoho pěstitelů si při ošetřování rostlin všimne komárů. Jejich přítomnost na nízké úrovni pěstování však neznamená pro rostliny automatickou katastrofu. Může to však oslabit jejich zdraví a rychlost růstu.

Kobylky:

Kobylky budou s radostí jíst listy rostlin konopí, ale lze je snadno odstranit ručně. Vrstva pletiva kolem vašich rostlin úspěšně odradí chtivé kobylky.

Jerboa:

Jerkers přicházejí v široké škále barev. Jejich hlavním škodlivým účinkem je vysávání mízy z rostlin. Tento proces zanechává na rostlinách skvrny, které mohou být bílé, hnědé nebo žluté. Jerkers mají křídla, šest nohou a umí skákat. Jsou zvláště problémem v horkém a suchém počasí, kdy mají největší potřebu vlhkosti.

K dispozici jsou specializované insekticidní postřiky, i když jen málo pěstitelů se zdrží postřiku svých pupenů chemikáliemi, které později spotřebují. Mnoho pěstitelů proto preferuje nimbový olej nebo prospěšné predátory, jako jsou berušky, krajkovky a parazitické vosy.

Důlní hmyz:

Důlní hmyz jsou vlastně larvy, které žijí v pletivech listů konopí. Škody, které způsobují, jsou bílé, vlnité pruhy na listech. Parazitické vosy známé jako diglyphusisaea jsou dobrou volbou, stejně jako použití nimbového oleje nebo spinosadu.

Mouční brouci:

Mealybugs vypadají jako chlupaté miniaturní bílé dřevěné vši. Zbytky jejich medovice mohou přitahovat černou plíseň a jsou škodlivé pro zdraví rostlin. Postřik neemovým olejem, mýdlovými roztoky a dokonce i alkoholem se může ukázat jako účinný lék. Také pracovití predátoři, kteří se živí moučnými brouky, jako jsou berušky, se mohou ukázat jako užiteční.

Fulgoroidy:

Fulgoroidi jsou drobnokřídlý ​​hmyz, který produkuje bílý výtok, který vypadá jako plíseň. Vysávají šťávu z rostlin a mají negativní vliv na celkový zdravotní stav rostliny konopí. Miminka vypadají jako malí krabi s červenýma očima. Nejlepším řešením je použít obyčejné mýdlové spreje nebo dravý hmyz.

Roztoč:

Napadení roztoči se může jevit jako nažloutlá hmota pokrývající větve a způsobující kulhání listů. Padání nebo kroucení listů marihuany je běžným příznakem, který může být chybně diagnostikován jako jiné problémy rostlin. Jednotliví roztoči jsou pouhým okem téměř neviditelní. Následky choroby jsou nejpatrnější v blízkosti vrcholků rostlin.

V nejhorších případech bude muset být celá rostlina vyhozena. Pro mírnou infekci stačí obyčejný insekticidní sprej. Jsou účinné, i když je nedoporučujeme používat na poupata, která hodláte konzumovat. Jednou z alternativních možností by mohlo být použití dravých roztočů, jako je amblysieusanderoni.

Šneci:

Slimáci jedí a poškozují listy rostlin a musí být okamžitě odstraněni. Obvykle je lze snadno vidět a odstranit ručně, což znamená, že škůdce lze snadno vymýtit.

Roztoči ( Svilušky ):

Svilušky dokážou pořádně potrápit. Často se infekce projevuje ve formě malých skvrn na spodní straně listů. Hlavním znakem poškození jsou četné malé bílé stopy po kousnutí, které jsou viditelné na horní straně listu. U pokročilého onemocnění je viditelný bílý pruh.

Chcete-li se zbavit škůdců, zvyšte cirkulaci vzduchu a držte roztoče mimo nízkou vlhkost / vysoké teploty, kde se rádi množí. Užitečné jsou mýdlové spreje, stejně jako speciální spreje na roztoče. Nápomocní mohou být i predátoři a křemelina. Ale především snižte teplotu a zvyšte vlhkost. Aby vaše ošetření byla účinná, musíte je pravidelně opakovat, protože se musíte pravidelně zbavovat nově vylíhnutých jedinců.

Třásněnky:

Třásněnky jsou malý, tmavě zbarvený okřídlený hmyz s dlouhými tykadly, který může být skutečným problémem, pokud se usadí ve vaší pěstírně. Existují také třásněnky žluté a zlaté a dokonce i bezbarvé. Stejně jako u jiných škůdců je čelit jejich výskytu mnohem jednodušší než je eliminovat. Mohou poškodit listy rostlin, snížit zdraví a výnos. Poškození listů způsobené třásněnkami se jeví jako světlé skvrny.

Nejlepší prevencí a eliminací je postřik rostlin mýdlovou vodou/neemovým olejem, použití křemeliny a pravidelné kontroly. Dobře si s nimi poradí i přirození nepřátelé třásněnek. Jako nejlepší varianta se jeví draví roztoči, zejména  Orius  a  Amblyseiuscucumeris .

Bílá muška:

Bílá moucha vypadá jako miniaturní bílá můra, která miluje žít na spodní straně listů. Způsobuje poškození a zanechává lepkavé zbytky, které mohou přitahovat plísně. Mnoho hmyzu vyletí z napadené rostliny, když se větvičky zatřesou. Postřik mýdlovou vodou a ošetření rostlin nimbovým olejem jsou některé z nápravných metod. Také použití dravého hmyzu, jako jsou berušky, je také dobrým řešením.

Identifikace nejčastějších nemocí souvisejících s konopím

Existuje mnoho nemocí souvisejících s konopím. Buďte si však jistí, že pokud pěstujete rostliny ze semínek (spíše než klony, které vždy nesou riziko onemocnění) a udržujete svou pěstírnu čistou, je nepravděpodobné, že s nimi budete mít problém.

Staphylococcus šedý / plíseň:

Hniloba pupenů, způsobená houbou zvanou Staphylococcus grey, je zákeřná nemoc, která dokáže hotové pupeny proměnit v plíseň. Známky jsou odumírající listy a hniloba jejich základen. Aby se zabránilo hnilobě pupenů, udržujte během kvetení nízkou vlhkost. Dodatečné UVA/UVB světlo může snížit riziko výskytu spór plísní. Je také důležité pamatovat na správné proudění vzduchu, odstraňování přebytečných listů, okamžité odstranění infikovaných oblastí rostlin a sledování jejich zdravotního stavu. V nejhorších případech může být nutné sklízet plodiny dříve.

Hniloba kořenů:

Hnědé, slizké kořeny (na rozdíl od bílo-krémových zdravých) jsou známkou hniloby. Takový příznak znamená, že vaše rostlina může zemřít, protože nebude schopna získat potřebnou výživu ze země. Hniloba kořenů může být způsobena různými patogeny, houbami, řasami nebo parazity, ale příznaky jsou podobné. Rostliny, které jsou k této chorobě zvláště náchylné, jsou ty, které jsou pěstovány v hydroponickém systému.

Nádrže s nadměrně teplou vodou nepomáhají rostlinám, aby zůstaly zdravé, ani krmení s nízkou hladinou kyslíku živin a nezamýšleným přístupem světla do kořenové zóny. Výnos a potence rostlin se sníží, pokud se nemoc nevyléčí. Pomoci mohou prospěšné bakterie a také ochrana před světlem. Někteří pěstitelé se také domnívají, že specializované antibakteriální výživné přísady na bázi stříbra nebo peroxidu vodíku mohou pomoci obnovit zdraví kořenů.

Virus tabákové mozaiky (TMV):

TMV, který byl poprvé objeven u rostlin tabáku, narušuje vývoj více než 100 odrůd rostlin. Způsobuje bledou mozaiku strakatých listů na listech a kroucení porostů. Vaše rostliny budou vypadat nemocně a zakrněle. TMV je nevyléčitelná a je často zaměňována s jinými chorobami rostlin konopí, což ztěžuje její identifikaci.

Bílá prášková forma:

Pokud jste někdy viděli bílou práškovou látku na svých stoncích/listech, možná jste měli co do činění bílou plísní nebo jen WPM. Jde o reverzibilní onemocnění a lze jej léčit, pokud je diagnostikováno dostatečně včas. Pokud ne, vaše rostlina zemře. WPM se vyvíjí se špatnou cirkulací vzduchu a vysokou vlhkostí. Ošetření zahrnuje postřik 33% mléčným roztokem nebo zředěným hydrogenuhličitanem draselným (1 polévková lžíce na 3,8 l vody).

Organické metody řešení chorob a škůdců v rostlinách konopí

Prevence je vždy lepší než léčba. Včasná detekce je vždy nejlepší prognózou. Proto se vyplatí rostliny pravidelně sledovat. Většina domácích pěstitelů pěstuje malé množství rostlin, takže důkladné zdravotní kontroly na sebe nenechají dlouho čekat. Vyhněte se pokušení používat klony/řízky, dokonce i ty z důvěryhodného zdroje. To je nejlepší způsob, jak infikovat celou plodinu. Pěstování rostlin přímo z konopných semen v pravidelně čištěné místnosti je dobrý způsob, jak se vyhnout chorobám a škůdcům.

Prevence škůdců při venkovním pěstování konopí:

Škůdci konopí mají často přirozené nepřátele v podobě predátorů, kteří snadno kontrolují napadení rostlin pěstovaných venku - outdoor pěstování. Pokud ne, možná by stálo za to to udělat sami. Nakupte a vypusťte přirozené predátory do vaší zahrady a čekejte na výsledky. V případě nejobtížnějších chorob/škůdců může být nutné rostliny postříkat mýdlovým saponátem, aby se vetřelec odstranil.

Prevence škůdců ve vnitřních plodinách konopí:

Prevence výskytu škůdců na rostlinách konopí může být poměrně obtížná, protože rostlina se z definice kromě přirozených predátorů nemůže bránit. Vyplatí se však využít přirozené nepřátele tím, že do pěstování zavedeme slunéčko sedmitečné, slíďák nebo dravé roztoče. Při péči o rostliny buďte také ostražití a buďte proaktivní.

Prevence škůdců ve skleníkovém konopí:

Skleníky nabízejí stabilní prostředí, chrání rostliny před nepřízní počasí a prodlužují vegetační období. Potenciální zamoření škůdci však může být obtížné kontrolovat, zejména ve vysokých počtech, protože prostředí plodiny obvykle nemá dostatek dravého hmyzu, který by se se škůdci vypořádal. Samozřejmě vždy můžete do své pěstírny zavést více přirozených nepřátel. Zkušený skleníkový pěstitel vždy po celou dobu pěstování pravidelně sleduje stav svých rostlin.

*Upozornění: Nezapomínejte na skutečnost, že všechna semena marihuany s obsahem THC nad 1% mají podle platných zákonů v ČR omezené použití a proto jsou určena ke sběratelským účelům. V žádném případě nedoporučujeme výsev ani pěstování rostlin konopí s obsahem nad 1% THC! Článek slouží k informativním účelům a nikoliv jako návod k trestné činnosti.