Jak vyklíčit semínko konopí se 100% úspěšností?

Takže jste konečně udělali skok a jste připraveni pěstovat vlastní marihuanu? Pokud jste zde, pravděpodobně jste si už semínka koupili. Ale přiznejme si to, pokud semena nevyklíčíte správným způsobem, zemřou. Tak jednoduché. Není nic frustrujícího, než utratit tuny peněz za nákup 10+ semínek a vidět 1 nebo 2 vyklíčit. Naštěstí není těžké naklíčit semínka konopí, pokud víte, co děláte. V tomto článku vám řekneme, jak klíčit semena téměř neomylným způsobem, včetně 3 různých metod (papírovou utěrkou, půdou nebo vodou). S našimi tipy byste měli být schopni dosáhnout míry klíčení 80 % nebo více, pokud jste si koupili životaschopná a čerstvá semena konopí.

Co je to klíčení semínek marihuany? 

Klíčení je proces klíčení semen a je považováno za nejdůležitější část pěstování konopí. Tento proces začíná po období dormance semene a je zahájen, když semeno začne absorbovat vodu pro expanzi embrya. To je, když se vaše semena konopí promění v semenáčky. Je to tehdy, když sazenice vychází ze semene spolu se svým primárním kořenem. V tomto období kojenecká rostlina rychle roste , protože začíná rychlé dělení buněk. Poté bude nadále záviset na vyklíčených semenech, dokud se nestane nutričně nezávislým. Jinými slovy, klíčení je proces, kterým musí semínko konopí projít, než je umístíte do půdy, kde plně vyroste a rozkvete.

Jaké jsou druhy semen konopí? 

Nejlepší způsob klíčení závisí na vlastnostech vašeho semene konopí. Proto je nutné naučit se různé druhy semen konopí, které jsou vhodné pro vaše prostředí. To vám pomůže ušetřit námahu a zdroje, když zjistíte, který typ konopných semen je pro vaše nastavení nejvhodnější.

  • Samokvetoucí semena marihuany
    Samokvetoucí semena marihuany jsou jedním z nejvíce doporučovaných druhů pro začátečníky. I když není snazší je klíčit, je mnohem snazší je později pěstovat . Proč? Protože samonakvétací semena konopí nevyžadují žádnou manipulaci se světelným cyklem , aby začala kvést. Jinými slovy, nebudete muset utrácet jmění za světelné časovače a také se vyhnete tomu, aby rozkvetly příliš brzy nebo příliš pozdě (což je častá chyba). Konečně, samonakvétací semena obecně kvetou rychleji než fotoperiody a můžete dokonce vybírat kmeny Ruderalis, abyste dobu květu ještě zkrátili (až na 7 týdnů).

  • Semena fotoperiody
    Semena fotoperiod jsou to, co byste si měli pořídit, pokud chcete zažít tradiční a přirozený způsob sázení a pěstování. (Nemluvě o celkově vyšších výnosech) Pokud se však rozhodnete pěstovat tento typ semen konopí uvnitř, budete muset přepnout světelný cyklus na 12 hodin slunečního světla a 12 hodin tmy, abyste zahájili fázi květu. Jinými slovy, fotoperiodická semena jsou o něco méně „hands-free“ než samonakvétací semena. Přesto můžete zvolit odrůdy vhodné pro začátečníky, které jsou na poprvé dost snadné. A konečně, fotoperiodické rostliny mohou být na konci vaší sklizně posunuty zpět do vegetativní fáze, takže nemusíte pokaždé sázet nové. Můžete prostě znovu a znovu používat stejné rostliny.

  • Feminizovaná semínka konopí
    Jak víte, samičí rostliny potřebujete pouze v případě, že pěstujete konopí, protože samčí rostliny nevytvářejí poupata (palice). To je místo, kde přicházejí feminizovaná semena konopí. Tato semena jsou navržena tak, aby produkovala pouze samičí rostliny, a proto se doporučuje pro začátečníky . Nejen, že se vyhnete plýtvání 50 % svého prostoru na samčích rostlinách, ale také se vyhnete opylování samčích vašich samic (což by mohlo snížit vaši úrodu o 80–90 %). Proces klíčení konopí je u feminizovaných semen stejný jako u jakéhokoli jiného typu semen.

  • Běžná semena konopí
    Běžná semena konopí jsou nejpřirozenějším typem semínek. Produkují životaschopná semena nebo rostliny a používají je hlavně pokročilí pěstitelé ke šlechtění nových kmenů. Tento typ semen konopí se nedoporučuje pro začátečníky kvůli riziku opylení, které jsme zmínili výše. To znamená, že jsou odolnější a dobře snášejí stres . Mohou také poskytnout explozivní růst a velké výnosy. Klíčení běžných semen je snadné. Úspěšné klíčení semen trvá 3-10 dní, pokud jsou umístěny ve správných podmínkách. Tento proces můžete dokonce provést v interiéru. Až dozrají, můžete semena zasadit na venkovní zahrádku.

Jak vyklíčit semínko ve vatě (metoda papírových ubrousků)

Klíčení konopí je nejtěžší a nejjednodušší částí pěstování konopí. co tím myslíme? No, je to nejtěžší, protože většina začátečníků se spletla, a to úplně zabije rostliny ještě předtím, než se narodí. Ale je to také nejjednodušší , protože když dodržujete správnou metodu, neexistuje způsob, jak to udělat špatně (na rozdíl od technik stresového tréninku, o kterých v tomto článku nebudeme mluvit). Každopádně jedním z nejlepších způsobů klíčení semen je použití metody papírových ubrousků.

Začněte se semínky marihuany uvnitř
Klíčení semen konopí uvnitř je prvořadé, protože je to jediný způsob, jak ovládat několik faktorů, jako je vlhkost, teplota a světlo. Nejdůležitější věc, kterou by vaše semena měla mít během klíčení, je vlhkost. Jakmile budete mít semínka, položte je na papírovou utěrku. Ideální jsou papírové kuchyňské ubrousky, protože jsou husté a zadržují vlhkost. Umístěte papírový ubrousek s několika semínky do tekoucí vody, dokud nebude nasáklý a dobře navlhčený. Potom můžete mokrý papírový ubrousek umístit do malé plastové nádoby pod 70-85 F, protože semena potřebují ke klíčení teplou teplotu. To je okamžik, kdy začíná čekací hra. Kontrolujte svá semena denně, dokud z nich neuvidíte vyrůstat semenáčky. To může trvat 3 až 10 dní, takže trpělivost je klíčová.



Zasaďte vyklíčená semínka do malých Rašelinových peletek ( tzn. Jiffů ) 

Jakmile kořeny dorostou do jedné čtvrtiny nebo půl palce, vaše naklíčená semena jsou připravena k zasazení do půdy v květináči nebo do peletek jiffy . Proč jiffy pelety? Protože poskytují mladým rostlinám substrát, který je prospěšný pro jejich zdravý růst. Jsou také lehké, kompaktní, praktické a ekonomické. Nemluvě o tom, že jsou dobře odvodněné (velmi důležité, aby se zabránilo hnilobě kořenů, což je zabiják číslo jedna). Po zasazení svou mladou sazenici otužte pomalým uvedením do prostředí a nezapomeňte jí poskytnout dostatek světla a vody.

Tipy, než začnete klíčit semena marihuany

Pěstování konopí začíná správným výběrem zdravých semen vhodných pro vaše prostředí a klima (zejména pokud pěstujete venku). Chcete-li to provést, měli byste si před nákupem semen konopí přečíst stránku produktu, protože obecně najdete vše, co potřebujete vědět o vhodných klimatických podmínkách, odolnosti proti škůdcům , odolnosti proti plísním atd. Nicméně, pokud máte v úmyslu pěstovat uvnitř, pak bude stačit jakákoli rostlina marihuany, pokud máte správné nastavení. Také, i když se to může zdát samozřejmé. Pravdou je, že vaše rostlina může velmi snadno zemřít, pokud uděláte chyby začátečníka, takže je lepší být připraven.

Nejlepší banky semen konopí naleznete zde!

Klíčení semínek marihuany - Jiné metody

Kromě metody papírové utěrky můžete semena konopí také klíčit přímo v půdě nebo ve vodě. Každé pěstební médium vám může poskytnout zdravou rostlinu, pokud jsou semena pečlivě vybrána. Pamatujte, že k dosažení výsledků potřebujete životaschopná semena konopí.

Jak klíčit semena marihuany v půdě?

Půda je nejpřirozenější způsob , jak klíčit semena konopí, a její vysoký obsah vlhkosti to docela usnadňuje. Půda také obsahuje minerály a mikroby, které pomáhají rostlině rozvíjet se. Teplota půdy v květináči z něj také dělá nejlepší pěstební médium. Chcete-li klíčit semena v půdě, postupujte takto:

1. Připravte půdu pro klíčení
Umístěte půdu do malého květináče nebo nádoby. Vaše půda musí být dobře propustná . Nativní jíl můžete smíchat půl na půl s hrubým pískem. Nikdy nepoužívejte jemný písek, protože by se při zalévání mohl proměnit v beton.

2. Zeminu zalijte a navrch položte semínka
Semínko konopí zakryjte zeminou a jemně přitlačte, abyste podpořili rychlý růst.

3. Zakryjte půdu
K zakrytí semen použijte průhledný plast, abyste mohli snadno zkontrolovat, zda je půda stále vlhká. Stále je potřeba proudění vzduchu, takže do plastu propíchněte malé otvory.

4. Umístěte nádobu na místo se stabilní teplotou
Klíčení semen vyžaduje teploty (21°C–32°C). Jakmile uvidíte sazenice, pomalu odstraňte plast, aby vaše rostliny marihuany mohly dýchat. Naklíčená semena pak můžete zasadit do jejich finálního pěstebního média.


Jen malá rada: nedávejte do půdy nadměrné množství vody, protože by to mohlo bránit růstu vašich semen a některá z nich dokonce zabít. Klíčovým slovem je zde „vlhkost“. To je vše, co vaše semínka potřebují.

Jak klíčit semínka marihuany ve vodě?

Semena můžete také naklíčit ve vodě. Voda je vynikající pěstební médium, protože pomáhá při procesu dělení buněk. Během této fáze začnou semena absorbovat vodu ze svého prostředí, což nakonec vede k růstu rostliny konopí.

Zde je návod, jak můžete klíčit konopná semínka ve vodě:

Umístěte semena do sklenice vody. Sklenici vody se semeny umístěte na tmavé místo s teplotou nejlépe (20 °C až 25 °C). Počkejte, až kořeny vyrostou na délku 2-3 mm Přeneste mladé sazenice do nádoby nebo půdy, kde je chcete pěstovat na rostliny konopí. Po pravdě řečeno – ať už zvolíte jakýkoli způsob klíčení semen, některá z nich pravděpodobně zemřou. 

Nejověřenější metoda klíčení semínek marihuany:

Semena marihuany dejte do odstavené vody ideálně 20-25 stupňů. Po dobu 12-24 hodin nechte semínka ve sklenici, které budou plavat na hladině. Po zhruba 6 hodinách pomůžete semínkám k potopení na dno. Tzn, že semínka absorvovali vodu a jsou tak aktivovány ke klíčení. Nechte dalších zhruba 6-12 hodin potopená na dně sklenice. Možná už uvidíte, že některá semínka pukli a začínají klíčit. To je čas vytáhnout semínka z vody a dát je do vlhkého prostředí. Nejlépe metoda kychyňského papírového ubrousku. Umístěte nejlépe do uzavřené nádoby, tak aby byli semínka ve tmě a vlhkosti. Po zhruba 3-5 dnech by semínka měli mít přibližně 2-3 cm sazeničky což není rostlina, ale kořen. Tyto semínka následně vložte do půdy, nebo nejlépe do jiffů, které jsme zmiňovali výše. Opatrně z vodou, aby čerstvé klíčky nezačali plesnivět a neumřeli. jakmile se klíčky chytnou, můžete přemístit do květináčů a vystavit je tak světlu.

 Stages of Growing Cannabis - Jack Frost Landscapes & Garden CenterHow to germinate cannabis seeds in peat pellets

Doufáme, že náš článek pro Váš bude užitečným návodem.

*Upozornění: Nezapomínejte na skutečnost, že všechna semena marihuany s obsahem THC nad 1% mají podle platných zákonů v ČR omezené použití a proto jsou určena ke sběratelským účelům. V žádném případě nedoporučujeme výsev ani pěstování rostlin konopí s obsahem nad 1% THC! Článek slouží k informativním účelům a nikoliv jako návod k trestné činnosti.